Etkinlik Kolaylaştırıcılığının Göz Bebeği: Warm-Uplar

Originnovation
2 min readSep 23, 2023

Bugüne kadar katıldığınız etkinlikleri bir düşünün…

En çok keyif aldığınız etkinliklerin katılımcılar arasındaki etkileşimin en yüksek olduğu etkinlikler olduğunu fark edeceksiniz.

Peki sizce neden?

Gelin bir yolculuğa çıkalım ve konuyu topluluk olmanın temellerinden ele alalım. Küçük bir çocukken “oyun oynayalım mı?” ya da “arkadaş olalım mı?” sorusunu sorabilme esnekliğimizi büyüdükçe kaybediyoruz. Bu durum içinde bulunduğumuz topluluklara da yansıyor ve konu her ne olursa olsun ikinci veya üçüncü kişilerle etkileşimi başlatmakta zaman zaman güçlük çekiyoruz. Yargılanma, ayıplanma, alay konusu olma gibi çekincelerimiz ortamın enerjisine de yansıyor ve içinde bulunduğumuz ortamdan kopmamıza sebep oluyor. Bir toplantı ya da etkinlikte de benzer şekilde topluluk içerisindeki çekinceler, etkinlik akışı ve dinamiğini olumsuz şekilde etkileyebiliyor.

İşte tam da burada küçük ya da büyük fark etmeksizin çeşitli ölçeklerdeki ekiplerle çalışan kolaylaştırıcıların göz bebeği warm-uplar devreye giriyor.

Kolaylaştırıcılar olarak özellikle katılımın fazla olduğu ve çoğunluğun birbirini tanımadığı etkinliklerde önyargıları kırmak ve buzları eritmek için çeşitli yöntemler kullanıyoruz. Etkinliklerden önce ya da etkinlikler sırasında katılımcıların birbirleri ile kaynaşması için kullanılan bir metot olan warm-up ve icebreaker oyunlar bunlardan bazıları. Katılımcı sayısına, kitlenin ihtiyaç duyabileceği konuya, etkinliğin gerçekleşeceği ortama, süreye ve zorluk seviyesine göre ayrışan onlarca warm-up’ı derleyen harika kaynaklar var.

“Madem bu oyunlar zaten var, o zaman kolaylaştırıcılar ne yapıyor?” diye sorabilirsiniz.

Bizim de bir alamet-i farikamız var elbette…

Unutmayın ki her grup farklı bir enerjiye sahiptir. Grupların dinamiklerine göre bu oyunları seçmek ve topluluğun enerjisini yönlendirebilmek için anlık durumu okumak, gözlemlemek ve harekete geçirici müdahaleleri yapmak kolaylaştırıcının rolündedir.

Bizler; geçmiş deneyimlerimizden edindiğimiz tecrübeler ve kurguladığımız etkinliklerin bağlamını tek potada eritiyor, katılımcı kitlenin ruh hali ve/veya davranış eğilimleri ile harmanlıyoruz.

En önemlisi bunu yaparken herkesin dahil olduğundan emin oluyor ve vakitlerinin olabildiğince keyifli geçmesi için çabalıyoruz.

Umuyoruz ki bir gün sizinle de bir etkinlikte eğlenceli bir deneyimde karşılaşacağız.

Yazar: Ece Bozca, Bahar Körpetütüncü

Katkıda Bulunan Yazar & Editör: Öykü Çelik

İllustratör: Bahar Körpetütüncü

--

--

Originnovation

Design, Project Facilitation Process, Product Development, Community Management, Creation of Innovation Team, Intrapreneurship, Open Innovation ve Consultancy