Bir Mühendisin Interdisipliner Design Thinking Deneyimi

Originnovation
3 min readAug 10, 2022

Herkese Selam ! Ben Yaren Özkan 😊 Yaşar Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden 2022 yılında mezun oldum.

Özel sektörü, girişimcilik ve inovasyon ile entegre ederek üniversite — sanayi arasında iş birlikleri kurmayı hedefleyen Originnovation ile tanışma hikayemden kısaca bahsedecek olursam…

Bu güzel aileye İzmir Design Factory ‘de çırak olarak dahil oldum. Ortak üretim modeli ile işbirlikleri geliştirme hedefiyle, 1–2 hafta süreli interdisipliner ortak yaratım çalışmaları olarak adlandırılabilecek Co.Creathon sürecini birçok kez deneyimlemiş biri olarak çok fazla kazanım elde ettiğimi söyleyebilirim.

İlk Co.Creathon projemiz Sürdürülebilir Moda ile bu serüvene başladık. Afet Platformu, Sürdürülebilir Bir Dünya İçin Su, Yeni Medya ve Dezenformasyon, Yaratıcı Endüstriler & İmalat Sanayi Tasarım Maratonu gibi birçok proje içerisinde yer aldım. Her proje sürecinde farklı paydaşlarla, farklı konular üzerine çalıştık.

Co.Creathon süreçlerinde Tasarım Odaklı Düşünme yaklaşımı ile problemin tanımından çözümüne geçen süreçteki sistematikle birlikte ilerledik. Anla, Gözlemle, Problem Tanımla, Fikir Geliştir, Prototiple, Test Et gibi aşamaları takip ederek bu yaklaşımı benimsedik. Bu süreçte benim ilgimi çeken en önemli nokta yaratıcılığımı geliştirmesidir. Yaratıcı potansiyeli yüksek bir kültürden gelmemiz , üretken olma potansiyelimizi daha da arttırmaktadır. İlkokuldan , lisans eğitimimizin sonuna kadar öğrendiğimiz teorik bilgiler ve ezbere dayalı sistem, bir noktada yaratıcılığımızı ve doğru düşünebilme sistematiğimizi olumsuz etkiliyor. Bu sebepten kendimi ve fikirlerimi keşfedebildiğim, yaratıcılığımı ortaya çıkarabildiğim bu ortamı farkettiğimde, farkındalığım arttı. Olmaz dediğim, tutmaz dediğim, kulağa mantıksız gelen bir çok fikrin aslında bir fikir havuzunda çok büyük yer ettiğini, geliştirilebilir ve uygulanabilir olduğunu gördüm.

Bunların yanı sıra, empatik iletişim sağlamak, takım bilincini kavramak, takımın bir parçası olmak, sorgulamak ve fikirler üzerine fikirler geliştirmek, bir problemi doğru anlayıp doğru şekilde sorgulayabilmek, zamanı doğru şekilde yönetmek, interdisipliner ortamda tartışabilmek gibi değerler de kazandım. İnterdisipliner bir ortamda ve ortak yaratım sürecinde çözümün bir parçası olmak ise beni en çok motive eden nokta oldu.

Bu yaratıcı toplulukta işbirliği yapmanın ve ortak üretim sürecinde yer almanın keyfine varınca, Originnovation ile ben de bir işbirliği yapmak istedim. 😊 Yaşar Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Topluluğu olarak gelenekselleştirdiğimiz ve en büyük etkinliğimiz olan “ ZİRVE” kapsamında, Originnovation ile “Design Thinking & Networking” konseptinde harika bir etkinlik ortaya çıkardık. Yaklaşık 100 katılımcı ile Design Thinking yaklaşımına adım attığımız bu etkinlikte, ortak promlere ortak çözümler bulma, koşullara uyum sağlama, profesyonel ve kişisel ilişkileri geliştirme gibi bir çok nokta üzerinde durduk. Katılımcılar olarak birbirimizle tanışırken geçmiş, günümüz ve geleceğe uyum sağlamak hakkında tartışma imkanı yakaladık. Ardından yakın gelecekteki potansiyelli alanları ve bu alanlar doğrultusunda kariyerimizi nasıl şekillendirebileceğimiz üzerine ortak akıl geliştirdik.

Bu yaratıcı topluluğun en sevdiğim yanı, iletişim ağı. Geriye dönüp baktığımda, her projeden , her süreçten, her görüşmeden edindiğim fikirler, öğrendiğim bilgiler, geliştirdiğim düşüncelerin bana en büyük katkısı ‘insan’ olmuş. Farkında olmadan o kadar büyük ve o kadar yararlı bir iletişim ağı oluşturmuşuz ki , işbirliği ile gerçekleştirdiğimiz etkinlik ile bu ağı daha da genişlettik. Gelişmeye ve ortak akıl geliştirmeye daha bir çok işbirliğinde, etkinlikte, Co.Creathon’larda, çalıştaylarda devam edeceğimizi umuyorum. 😊 Harika işbirlikleri ve bize ayırdıkları keyifli vakit için Originnovation’a teşekkür ederim : )

Yazar: Yaren Özkan

--

--

Originnovation

Design, Project Facilitation Process, Product Development, Community Management, Creation of Innovation Team, Intrapreneurship, Open Innovation ve Consultancy