2023’te İnsan Kaynakları Alanındaki Gündem Başlıkları

Originnovation
3 min readJun 7, 2023

Geçtiğimiz yıllarda iş dünyasında hızlı değişimlere tanık olduk. 2020’de pandemi birçok profesyoneli evden çalışmaya zorladı; 2021’deki Büyük İstifa, çalışanların daha iyi fırsatlar aramak için gemiyi terketmekten korkmadıklarını gösterdi. Pandemi ve dünya genelinde yaşanan ekonomik dalgalanmalar nedeniyle işletmeler ihtiyaç duyduğu çalışanı bulmakta zorlandı. Çalışma şekilleri ve çalışanların iş ortamlarından beklentilerinde önemli değişimler yaşandı.

2022 yılında birçok sektörde pandemi sonrasında işe alımlar artsa da bazı işletmeler çalışan beklentilerinin değişmesinden dolayı nitelikli personel bulamadığı için yatırımlarını erteleme kararı aldı.

Pandeminin etkileri toplum üzerindeki hakimiyetini azaltırken 2023 yılında insan kaynaklarının işlevi insan odağında konumlanıyor. Ve 2023 yılında insan kaynakları (İK) alanında gündem başlıkları da buna göre şekilleniyor.

Image by <a href=”https://www.freepik.com/free-photo/social-media-concept-composition_38309121.htm#&position=21&from_view=collections">Freepik</a>
Kaynak

İşte, 2023’te İK’nın gündemindeki ana konular!

Yetenek Bulunurluğu: Günümüz rekabet ortamında global ölçekte tüm işletmelerin sürdürülebilir rekabet avantajı ve büyüme sağlamaları için en değerli kaynak insan kaynağı olmaya başladı. İşletmelerin nitelikli insan kaynağı elde etme arzusu yetenek savaşlarının da temelini oluşturmaya başladı. Rekabette öne çıkabilmek için kurumların yetenek yönetimine ve çalışan değer önermesine odaklanması, tercih edilen işverenlerin birinci sınıf çalışan deneyimleri sağlaması gerekiyor ve son dijital trendlere ayak uydurmak isteyen şirketlerin önünde kültür dönüşümü yolu görünüyor. Markaların geleceğe adaptasyonunun insan kaynağı ile olacağına inanılırken günümüzün gerçeği olan kuşaklar arasındaki farklılıklar da göz önünde bulundurulmalı.

Eşitlik, Çeşitlilik ve Kapsayıcılık: Günümüz iş dünyasında, çalışanların kendisini özel kılan tüm yetenek ve farklılıklarını kullanarak kurumlara farklı bakış açıları kazandırması oldukça önemli. Çalışanın kendini ifade edebileceği bir ortam sunulması çalışan mutluluğu açısından da önemli. Çalışanların yaratıcılığını geliştirmesi için alan açılmasına teşvik etmenin en etkili yolu ise kurumların insan kaynakları ve kurum kültürüne eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık politikalarıyla yaklaşmasından geçiyor.

İç İletişim ve İşveren Markası: Z kuşağının iş hayatının başlamasıyla beraber, iş dünyasında 4 kuşak aynı anda görev almaya başladı. Kuşak farklılıklarından dolayı son yıllarda çalışanların sürekli ve doğru iletişim kurma istekleri üzerine kurumlar iç iletişimde değişikliklere ve iyileştirmelere yöneldi. Özellikle yeteneklerin dikkatini çekmek ve yeni yetenekleri şirkete çekmek için çeşitli kanallar aracılığıyla yürütülen iletişim faaliyetleri, şirketlerin yetenek savaşında ilerlemelerini sağlayan en önemli faktörlerden biri haline geldi. Sürekli ve doğru iletişim, 2023 yılında İK’nın en önemli görevlerinden biridir.

Yönetimle İletişim ve İfade Özgürlüğü: İfade özgürlüğü, dünya çapında toplumlarda en çok tartışılan konulardan biridir. Hayatın her kesiminden farklı insanlar şikayetlerini, görüşlerini ve eleştirilerini doğrudan konuşla ilgili kişiye iletmek isterler. Yeni nesiller iş dünyasına girerken, çalışanlar giderek daha fazla dinlenme, seslerini duyurma ve geri bildirim alma isteklerini dile getiriyor.

Çalışanların İyi Olma Hali: Pandeminin kaçınılmaz hale getirdiği dijital dönüşüm, ekonomik belirsizlik ve siyasi gerilimler birçok değişikliği de beraberinde getirdi. Bununla birlikte güncel değişikler çalışanların yüzleşmesi gereken konular arasında yer almaya başladı. Bu yüzleşme konuları çalışanların psikolojisi ve motivasyonunu olumsuz etkiliyor. Bu nedenle 2023 yılında kurumların çalışanların esenliğini göz önünde bulundurmaları ve buna yönelik kişisel gelişim etkinliklerini başta olmak üzere çeşitli aktiviteleri çalışanlarına sunmaları bekleniyor.

Etkileyici Kurum Kültürü Yaratma: Günümüzde işletmeler, değişim ve dönüşüm bağlamında bir dönüm noktasındadır. Esneklik, adalet ve saygı kültürüne değer veren şirketler, yetenekli çalışanları çekmek ve şirketi uzun vadede korumak için doğru stratejilerle gelecekteki canlılıklarını güvence altına alıyor gibi görünmektedir. Ancak sosyal medyanın gücüyle fark yaratan uygulamalar etrafında kültürleri besleyen şirketler her zamankinden daha fazla konuşulacak.

Ödüllendirme ve Takdir Uygulamaları: Geçtiğimiz yıllarda kullanılan performans ölçüm yöntemlerinin artık çalışanları tatmin etmediği görülüyor. Bu nedenle 2022 yılında pek çok şirket bünyesinde barındırdığı yetenekli çalışanları kaybetti. Bu yıl çalışanların beklentilerine yönelik pek çok şirketin performans ölçme sistemlerini güncellediğini görüyoruz. Çeşitli kurumlardan ve departmanlardan farklı kıdem düzeyine sahip çalışanlarla yapılan kurum içi görüşmeler sonucunda gözlemlediğimiz ortak talepler ise “çeşitlilik gösteren yan hak sistemleri” ve bu yan hakların tüm şirket çalışanlarına tanınması yönünde. Yan hak sistemlerinin çeşitliliği de yine öne çıkan konular arasında.

Öğrenen Topluluk Yaratmak: Dünyanın geldiği noktaya bakıldığında daha önce hiç bilmediğimiz konuların gündemimiz olduğu görülüyor. Dijitalleşmenin ve bilgi ekonomisinin yükselmesiyle birlikte kurumların bu ortamda ayakta kalabilmeleri için sürekli yenilenme ve öğrenme halinde olmaları gerekiyor. Bunu başarmak için kurumlar iş birliği içinde sürekli olarak kendini yeniden keşfetmenin, yeni fikirler üretmenin, yeni iş modelleri geliştirmenin ve organizasyonunda yenilik yapmanın yollarını arıyor. Bir kurumu öğrenen organizasyonlara dönüştürmek ve sürdürülebilirliğini sağlamak, 1997 yılında günümüze kadar devam eden yetenek savaşını kazanmak için önemli bir adım olduğu da unutulmamalı.

2023 İK trendleri olarak karşımıza çıkan bu başlıklarla Ege bölgesinde çalıştığımız kurumlarla yürüttüğümüz danışmanlık süreçlerimizde geliştirilmeye açık kalemler olarak karşılaşıyor ve paydaşlarımızla birlikte kurum çalışanlarının da dahiliyetiyle çalışan odaklı çözümler geliştiriyoruz. İnsan kaynakları alanında çalıştığımız kurumlarla mevcut yapıyı anlayarak çözümler üretirken her deneyimimizden bizler de besleniyoruz.

Siz gelişim yolunuzu nasıl çözümlüyorsunuz ?

Yazar: Bahar Körpetütüncü

Katkıda Bulunan Yazar: Can Guvenir, Nazey Tekeli Erdilek

Editör: Öykü Çelik

--

--

Originnovation

Design, Project Facilitation Process, Product Development, Community Management, Creation of Innovation Team, Intrapreneurship, Open Innovation ve Consultancy